Winkelmand

E-mail: info@floremo.nl

Gratis verzending boven €30

De voordelen van een vlooien- en tekenband

Er is geen twijfel mogelijk, het zijn vervelende kleine beestjes. Elk wezen dat zich vasthecht aan de huid en bloed zuigt staat hoog op de lijst van te vermijden dingen. Erger nog, teken vormen een gezondheidsrisico voor zowel honden als mensen.

Ze kunnen zich enkele uren of weken voeden met het bloed van de gastheer, maar ze kunnen ook duizenden eitjes leggen. Verschillende teken hebben verschillende gewoonten die beïnvloeden wanneer zij het meest actief zijn. De meeste vormen een groter risico in de warmere maanden, maar op veel plaatsen vormen ze het hele jaar door een bedreiging.

Tekenbehandelingen voor honden

Onderzoek uw hond telkens wanneer u terugkomt van een boswandeling of een uitstapje. Teken nestelen zich graag tussen de tenen van honden, op hun gezicht en oren, en in hun oksels of liezen, hoewel ze zich bijna overal kunnen hechten.

Teken kunnen eerst heel kleine zwarte puntjes zijn, ongeveer zo groot als een speldenknop, of ze kunnen groter en gemakkelijker te herkennen zijn, ongeveer half zo groot als een lieveheersbeestje. Als de teek zich volzuigt met bloed, zwelt zijn lichaam op en klampt zich vast aan de huid van de hond.

Helaas is het vaak het gemakkelijkst om een teek te vinden als hij al vastzit. Als u de huid van uw hond betast, kunt u een klein bultje ontdekken dat aanvoelt als een kleine braam, behalve dat u het er niet zomaar af kunt borstelen of trekken.

Omdat het bloed van een teek gevaarlijk kan zijn, mag je hem niet tussen je vingers pletten. Doorspoelen zal het ook niet doden.

Laten weken in alcohol werkt ook. Bij het hanteren van teken kunt u het beste rubberen of chirurgische handschoenen dragen.

Als de teek zijn kop al in de huid van uw hond heeft ingegraven, neem dan een pincet of een hulpmiddel en pak de teek voorzichtig bij de kop, niet bij het lichaam. Trek hem er recht uit, hoewel dierenartsen soms aanraden de teek met de klok mee te draaien. Doop het in alcohol.

Als de kop in de huid blijft zitten, kunt u hem misschien met een pincet verwijderen. Zo niet, zal het waarschijnlijk vanzelf verdwijnen, maar u moet met uw dierenarts overleggen of u kunt proberen het te verwijderen, of het gewoon kunt laten zitten en kijken of er tekenen van infectie zijn.

U kunt de dode teek in een bakje bewaren voor het geval uw dierenarts u vraagt hem terug te brengen voor verder onderzoek.

Als uw hond is besmet met teken, vooral als de besmetting ernstig is, moet u het beddengoed grondig schoonmaken. Gelukkig verspreiden teken zich, in tegenstelling tot vlooien, meestal niet verder dan de hond of zijn bed, hoewel ze zeker een gevaar vormen voor andere dieren en mensen in huis.

Wanneer is het tijd voor een dierenarts?

Soms is de tekenplaag zo ernstig dat er honderden teken op het lichaam van de hond zitten. In dit geval moet de hond worden behandeld met een insecticide en kunnen meerdere behandelingen nodig zijn om de teken volledig te elimineren.

Dit gebeurt meestal bij dakloze honden die buiten leven of bij honden die verwaarloosd worden. Als de besmetting bijzonder ernstig is, kunnen de honden ernstig bloedverlies lijden.

Extreme besmettingen kunnen ook voorkomen bij honden die naar gebieden komen die zwaar met teken zijn besmet. Als uw hond een ernstige besmetting heeft, moet u onmiddellijk naar uw dierenarts gaan voor hulp.

Andere redenen om naar de dierenarts te gaan:

Een of meer teken worden diep in de gehoorgang gezien.

Roodheid of zwelling op de plaats van de beet die langer dan twee of drie dagen aanhoudt nadat de teek is verwijderd.

Het gedrag of de gezondheid van uw hond verandert na een tekenbeet.

Je ziet symptomen van door teken overgebrachte ziekten zoals de ziekte van Lyme of tularemie.

Zelfs als u deze symptomen niet opmerkt, kan het geen kwaad om na een tekenbeet voor de zekerheid een bezoek te brengen aan uw dierenarts. Uw dierenarts wil misschien dat u de teek meeneemt naar de praktijk nadat u hem hebt verwijderd en gedood. Dit kan uw dierenarts helpen tests uit te voeren als hij dat nodig acht.

Hoe kun je tekenbeten bij honden voorkomen?

Als u uw hond na de wandeling met een breed getande kam op vlooien controleert, zult u waarschijnlijk ook teken in de vacht van de hond ontdekken die zich waarschijnlijk nog niet hebben vastgezet.

Om uzelf te beschermen moet u een lange broek in uw sokken stoppen als u in het bos of op het veld loopt en een hoed dragen.

Zorg ervoor dat u hoog gras rond uw huis maait om teken te ontmoedigen zich in uw tuin te vestigen. Voor huisdieren goedgekeurde insecticiden kunnen op uw gazon worden gebruikt om teken te bestrijden, maar hun effect kan van korte duur zijn omdat sommige teken een deel van hun levenscyclus ondergronds doorbrengen, veilig weg van elke behandeling.

Topische behandelingen

Deze producten zijn overal verkrijgbaar en zeer doeltreffend. U brengt een klein flesje van de oplossing aan op de rug van de hond, de dosering hangt af van het gewicht van de hond. Ze gaan ongeveer een maand mee.

Sommige doden ook vlooien, maar niet alle, dus u moet het etiket goed lezen. Frontline en Advantix zijn populaire merken. De werkzame bestanddelen kunnen permethrin, imidacloprid, pyrethrine of fipronil zijn.

Sommige honden ondervinden ernstige bijwerkingen van deze behandelingen, en veel hondenouders vrezen dat deze medicijnen giftig zijn en hun hond zullen schaden. Als u deze angst heeft, praat dan met uw dierenarts over alternatieven die minder bijwerkingen hebben.

Sprays
Teken sprays zijn iets ingewikkelder en vereisen dat je alle delen van het lichaam bedekt. Wees voorzichtig met de ogen en oren; u kunt het beste een wattenstaafje spuiten en de oplossing op deze plaatsen deppen.

Poeder

Deze zijn makkelijker dan sprays, maar natuurlijk wel rommelig. Ze worden niet aanbevolen voor honden met astma.

Nogmaals, lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en weet hoe lang het tekenpoeder werkzaam is. Deze kunnen pyrethrine bevatten.

Shampoos en dips

Shampoos en dips kunnen enig residueel effect hebben, maar worden meestal gebruikt op een hond die al besmet is met teken. Goed laten schuimen en minstens tien minuten laten inwerken.

Om uw hond te beschermen moet u voorkomen dat het in de oren komt en heel voorzichtig zijn in de buurt van de ogen. Deze kunnen pyrethrine bevatten.

Halsbanden

Shampoos en dips kunnen enig residueel effect hebben, maar worden meestal gebruikt op een hond die al besmet is met teken. Goed laten schuimen en minstens tien minuten laten inwerken.

Gratis Verzending

Bestellingen boven €30

Niet goed? Geld terug!

Retour- en omruilgarantie

Nederlandse klantenservice

Altijd snel geholpen

Veilig betalen met

iDeal / Bancontact